Lista på skräddartermer

Något av det svåraste när det gäller herrekipering kan vara att förstå jargongen som används i branchen. Fackspråket finns naturligtvis till för att förklara tygsorter, snitt och plagg, men för den oinitierade kan det kännas som att lära sig ett nytt språk.

Här på {{var store.getFrontendName()}} är vi stolta över vårt rykte som sveriges främsta herrekipering på nätet. Vårt mål är att det ska vara enkelt och prisvärt att handla hos oss. Vi har sökt över hela Internet efter skräddartermer för att kunna sätta ihop den bästa ordlistan till dig som kund. Vi hoppas att du ska känna dig säker i ditt val av kostym och dessutom kunna göra informerade beslut när du handlar hos oss.

Dubbel manschett

Som namnet antyder så görs dubbla manschetter av att man viker den extralånga ärmen dubbel och knäpper med en manschettknapp. Dubbla manschetter, som även kallas franska manschetter, anses allmänt sett vara tjusigare och mer formella än de enkla.

Drop

Då man köper en kostym istället för kavaj och byxor separat, pratar man om drop-måttet alltså skillnaden mellan bröst- och midjestorleksmåtten. Det vanliaste drop-måttet är på sex tum (=15cm) där midjemåttet alltså antas vara sex tum mindre än bröstmåttet. Det här stämmer på de flesta män, men mer figursydda kostymer kan ha ett något mindre drop-mått. Den som är atletiskt byggd föredrar möjligtvis en kostym med större drop-mått, då denna lättare kan anpassas till det bredare bröstmåttet.

Dolda knappar

Liksom att dragkedjan på herrbyxor vanligtvis är dold med en bit extratyg, har skjortor med dolda knappar också en extrabit tyg över alla knapparna. Detta ger en tjusigare, mer följsam look.

Frock Coat

Denna frockcoat utgör ett alternativ på en högst formell tillställnning som vanligtvis skulle kräva frack. Dessa kavajer når till knäna och kännetäcknas av att de är lika långa runtom, snarare än bara där bak. De kan således vara lite opraktiska för tillställningar där man förväntas sitta ner under lång tid.

Jacquard

Detta är en vävnadsprocess som urprungligen uppfanns av Joseph Jacquard och innebär att ett mönster specifikt vävs in i tyget, istället för att tryckas på ytan. Jacquardväv förhindrar att mönstret slits bort på plagget som på tryckta eller färgade tyger. Resultatet blir att Jacquardväv generellt sett är av höre kvalitet när man fodrar t.ex kavajer.

Kragar

Det finns tre sorters kavajkragar, nämligen trubbiga, spetsiga och sjalkragar. Sjalkragen består av en enda tygbit, men den trubbiga däremot har en liten triangulär tygbit avklippt. Den spetsiga är av liknande design men där har de nedre gjorts bredare för att framhäva bröstet.

Piqué

Piqué, även ibland kallad Marcella, är en speciell väv som används till frackskjortor. Denna fina väv passar särskilt bra till formell klädsel, då den drar till sig stärkelse bättre än andra tyger, vilket gör att skjortan förblir fräsch och välstruken under hela dagen eller den speciella högtiden.

Mohair

Mohair är ett av de mer luxuösa materialen som används vid tillverkningen av kostymer. Detta tyg kommer från angoragetens ull och har många fördelar för den som ska bära den, förutom dess fina utseeende. Mohair är känt för sin hållbara och slitstarka karaktär. Detta betyder att mohairkostymer kan ge bra valuta för pengarna. Mohair blir sällan skrynkligt och gör därför att du håller dig välklädd längre.

Lack (skor)

Lackläder är en fin lädertyp vars yta har specialbehandlats syntetiskt eller med linolja för att ge en skinande, högblank finish. Skon kan vanligtvis enkelt bara torkas av för att återgå till dess ursprungliga, tjusiga tillstånd.

Veck

Veck är små plisseringar högst upp på byxorna, just under midjan. De ger mer utrymme och gör så att byxorna känns skönare. Detta är särskilt bra om man ska sitta ner under en längre tid. Byxor med slät front har däremot inga veck och ger alltså en mer figursydd look, fast vissa tycker inte dessa är lika bekväma som de plisserade.

Enkel-/dubbelknäppning

Dubbelknäppta kavajer har två radar med knappar och knäpps så att båda rader syns. Enkelknäppa kavajer har däremot bara en knapprad och dessa sitter närmre mitten av kroppen.

Sprund

Även om inte alla herrkavajer har sprund, väljer män ofta dem för praktikalitetens skull. Sprund som helt enkelt är ett jack i nedre kanten på kavajen, kan finnas på sidorna eller i ryggen. Side vents are arguably the most popular as they allow easier access to the trouser pockets.

Vingkrage

Skjortor med vingkrage bärs vanligtvis tillsammans med flugor. Vingkragar kallas så därför att de, till skillnad från mer informella kragar, har två triangulära spetsar som liknar vingar och som viks ner över flugan.